sobota, 22 listopada 2025

Wrap z cukinii


 Wsiowe ogródkowe lata wspomnienie 

Czyli 


Wrap z cukinii, który przywołuje w myślach promienie słońca  ✨


Już piszę jak zrobić:


Zetrzyj jedną cukinię — zielony dar lata.

Posól ją delikatnie, niech przez chwilę odpoczywa,

aż puści swoje łzy soku, które potem odciśniesz,

jakbyś oddzielał sen od poranka.


Do miski dodaj+/- trzy starte marchewki,

4 jajka, garść żółtego sera,

szczyptę soli, pieprzu i kumin dla nuty Orientu.

 Wymieszaj całość.

 Rozłóż masę cienko na papierze do pieczenia,



włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C

i pozwól, by przez pół godziny zapach pieczonych warzyw

rozszedł się po domu jak letni wiatr po ogrodzie.


Kiedy wyjmiesz — jeszcze gorące, miękkie, złociste —

posmaruj twarożkiem z koziego mleka,



posyp rukolą (albo sałatą, gdy rukoli brak jak dziś u mnie), jednak

koniecznie dodaj świeżą kolendrę,

bo to ona nadaje duszy temu wrapowi.



Na wierzch ułóż co tam chcesz Ja dałam pomidory, ogórki, fioletową cebulkę

i boczek podsmażony własnej roboty —

bo tylko taki ma w sobie smak prawdy.

Szczypta soli pieprzu,  ostrej papryki,

i już — poezja gotowa.



Zwiń powoli, z czułością – jakbyś chowała w dłoniach mały sekret. Wrap jest delikatny nie lubi pośpiechu


Jeśli wrap ostygł zbyt szybko,

włóż go na chwilę do ciepłego piekarnika,

by znów rozkwitł aromatem a ciepłem otulił schłodzone ciało 


To nie jest  po prostu dobre.

To jest pyszne.


To smak, który zatrzymuje lato na języku. 🌿💛


                                                                    Strona Klarysewa




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Strona Klarysewa   Klarysewskie kotleciki z piersi kurczaka Chrupiące na zewnątrz, delikatne i soczyste w środku ✨ Wstęp Małe smaczne co ...